În timp ce capii PSD caută cauzele schimbării bruşte de scor în favoarea candidatului Traian Băsescu în diaspora romînă din Europa şi America, politicul rural se concentrează pe mărturiile vii ale fraudării din sătucurile uitate de Dumneazeu ale Iaşului, acolo unde un vot s-a cumpărat şi pe un pachet de grisine sau pe o bere. De la completarea în alb a buletinelor de vot şi introducerea acestora en-gros în urme, acordarea unor sume insignifiante de bani pentru direcţionarea voturilor în favoarea unuia dintre cei doi candidaţi rămaşi în turul doi şi pînă la intimidarea şi manipularea membrilor secţiilor de votare, mărturiile şi declaraţiile celor care au participat activ la monitorizarea procesului electoral continuă să completeze un tablou al disperării generale pentru obţinerea primei funcţii în stat de către candidatul preferat. Pe principiul atît de des uzitat „Hoţii strigă hoţii”, capii politici şi administrativi din teritoriu au împărţit cu cîrca pomene electorale, apoi în faţa unui scor nefavorabil au aruncat capra în ograda vecinului. În aceste condiţii, putem afirma că deteriorarea democraţiei de la noi, foarte fragilă spre deloc, şi a statului de drept, începe prin încălcarea opţiunilor cetăţenilor acestei ţări.

Prezidenţiabili votaţi en-gros de fantome

La peste 30 de kilometri de Iaşi, există una dintre cele mai sărace comune din judeţ. Departe de braţul scurt al binefacerilor promise de guvernanţi, comuna Lungani cu cele cinci sate care o compun, printre care polii sărăciei - satele Zmeu şi Crucea, deşi nici nu apar pe harta judeţului constituie pentru candidaţii partidelor un izvor nesecat de voturi. Favorizatul acestui al doilea tur de scrutin a fost candidatul PSD, Mircea Geoană, care a obţinut în comuna ieşeană cel mai mare rezultat din judeţ, în procent de 82 la sută. Potrivit datelor statistice, în comuna ieşeană Lungani, un procent de peste 50 la sută este dat de cetăţenii de etnie rromă, majoritatea acestora fiind beneficiari ai legii 416 privind venitul minim garantat. Din totalul celor 5800 de locuitori ai comunei numai puţin de 600 dintre aceştia sunt beneficiari ai venitului minim garantat, reprezentînd cel mai mare procent din judeţ, raportat la numărul de locuitori. Potrivit lui Ion Sinescu, şeful organizaţiei PD-L din comuna Lungani, în acest al doilea tur de scrutin pentru prezidenţiale, reprezentanţii PSD au furat 500 de voturi direct în secţiile de votare din satele Zmeu şi Crucea, prin intermediul membrilor pe care i-au avut în interiorul acestora. „Din 1061 de locuitori din satul Zmeu au fost exprimate 930 de voturi iar din totalul celor 1020 de locuitori din satul Crucea ar fi venit la vot 860 de alegători. Realitatea este însă alta. PSD a furat 500 de voturi din care 300 la secţia numărul 563 din satul Zmeu şi 200 la secţia numărul 562 din satul Crucea. Numai 300 de alegători dintre cei care apar pe liste sunt plecaţi în Italia sau Spania la muncă. Mai mult, oamenii au primit în primul tur cîte 5 lei iar în al doilea rur cîte 10 lei pentru a-l vota pe candidatul PSD”, a spus Sinescu.

În Lungani, PSD conduce din bătrîni

Cele mai multe procente pe care PSD le-a obţinut la alegerile desfăşurate în comuna Lungani le-a cîştigat primarul în funcţie Gheorghe Pricopie, cele mai multe ajungînd prin 1996 la peste 90 la sută. Alte rezultate notabile pe care PSD le-a obţinut la alte scrutinuri desfăşurate în Lungani au fost la parlamentarele din 2008 atunci cînd candidatul PSD a obţinut 42 la sută, PD-L 33 la sută iar PNL 21 la sută iar la europarlamentarele din acelaşi an, PSD s-a clasat tot în frunte cu un procent de peste 60 la sută. În ce priveşte primul tur al alegerilor prezeidenţiale, PSD a cîştigat la nivelul comunei Lungani un procent de 72 la sută, PD-L 20 la sută în timp ce PNL doar 7 la sută.

Filmul PD-L despre fraudarea PSD

Modul în care a decurs procesul electoral în cel de-al doilea tur ne-a fost prezentat în mod asumat de mai mulţi dintre localnicii care s-au aflat în secţiile de votare în ziua de 6 decembrie. „Alexa Mădălin, consilierul personal al primarului din Lungani, a fost surprins de către Vornicu Constantin în secţia de votare din satul Crucea în timp ce introducea în urne teancuri de cîte 20 de buletine de vot ştampilate de către membrii PSD ai acestei secţii de votare. Un alt membru PSD, Vlad Pricop, fiul primarului, a fost la rîndul său surprins făcînd acelaşi lucru. Mai mult, l-au pus şi pe membrul nostru din secţie ca să ştampileze buletine în alb pentru candidatul PSD. Dacă în primul tur la prezidenţiale am avut observator, care a fost terorizat de cei din PSD, în al doilea tur nu a mai venit nimeni din afară”, a mai spus Sinescu. Asupra aceluiaşi aspect privind teancurile de buletine de vot găsite în urne dar şi buletine mototolite, insistă şi alţi membri aflaţi în secţia de votare din satul Crucea. „Între orele 13-18, în secţia de votare de la Crucea, membrii PSD au băgat în urna de votare teancuri de cîte 20-30 de buletine de vot, completate de ei şi apoi semnate pe lista electorală. Cînd ieşeam puţin afară, la revenirea în secţie găseam listele semnate în dreptul unor cetăţeni care nu intraseră în secţie. După ce votau, oamenii erau îndemnaţi de consilierul local Acatrinei Vasile şi de Fotache să revină în faţa localului şcolii la ora 9, după închiderea secţiei. La numărarea voturilor am găsit în urne teancuri de cîte 20-30 de buletine la un loc”, ne-a declarat Raluca Ifrim, reprezentant în secţia de votare din satul Crucea. Potrivit altor localnici, peste fraudarea care s-a insinuat în procesul electoral, în ziua votului ar fi existat şi tentative de manipulare a membrilor secţiilor de votare sau, mai grav, apeluri din partea unro partide, la proprii membrii din secţiile de votare, să închidă ochii la desfăşurarea fraudării alegerilro în favoarea contracandidatului. „S-a intrat în cabine cu însoţitori din rîndul membrilor secţiei de votare, aceiaşi membri care s-au uitat şi peste buletine şi le-au indicat alegătorilor cu cine să voteze. În jurul orei două după amiaza am primit un telefon de la Iaşi, de la partid, prin care mi s-a comunicat „Lasă-i dracului să facă ce vor ei”. Am ieşit afară şi i-am lăsat să-şi facă mersul chiar în timpul cînd s-a venit masiv la vot, în intervalul 14-15. Mulţi dintre cetăţenii care au venit la vot au găsit în dreptul numelor lor semnături ilizibile cum că deja votase altcineva. Oamenii au fost intimidaţi după ieşirea din secţiile de votare de grupuri ale PSD. Niciodată nu s-au prezentat atîţi oameni la vot cum a dat numărătoarea falsă de la aceste alegeri. Aici e comuna groazei, e Congo -ul Romîniei”, a declarat şi Ion Pintilie, membru PD-Lîn secţia de votare din satul Crucea.



Arborele genealogic din primăria Lungani

Potrivit aceluiaşi Ion Sinescu, fieful PSD din comuna Lungani se regăseşte aproape în întregime în cadrul administraţiei locale. Astfel, pe lîngă primarul Gheorghe Pricopie, în cadrul Primăriei Lungani mai activează atît fiica acestuia, nora care ocupă postul de secretar de Stare Civilă cît şi fiul acestuia, Vlad Pricop care este şoferul primăriei. „La rîndul său, viceprimarul PSD, Constantin Iganat, şi-a făcut nepoata secretară la primărie, pe cumnat l-a pus casier, pe fiica sa, Marieta Ghimbuţă, a băgat-o contabilă dar pe nepotul său, Alexa Mădălin, pe care l-a pus consilier al primarului”, a declarat Ion Sinescu. Pe lîngă acuzaţiile care curgeau din toate părţile la adresa primarului Pricopie, oamenii l-au mai înnvinuit pe acesta şi de faptul că nu le-a acordat din luna septembrie a acestuia an, ajutorul de încălzire şi venirtul minim garantat. „Este un şantaj la care primarul i-a supus pe oameni numai pentru a aduce voturi pentru PSD. În orice caz nu au fost atîţia oameni la vot aşa cum au arătat a doua zi rezultatele falsificate de cei de la PSD”, a declarat o altă localnică.

Maşini ca mită electorală

Alte acuzaţii aduse de către Ion Sinescu s-au referit la faptul că deputatul Cristian Adomniţei ar fi dat suma de 6 mii de euro în preajma alegerilor europarlamerntare lui Ion Corobuţă, liderul rromilor din Lungani, în schimbul cărora acesta i-a adus 280 de voturi. „În schimbul celor 6 mii de euro pe care Adomiţei i-a dat lui Corobuţă zis Virgil, acesta şi-a luat maşină şi i-a adus 280 de voturi liberalului. Acelaşi deputat i-a dat preotului Ion Ursache din satul Goieşti, în jur de 100 de milioane de lei cică pentru o centrală pentru biserică dat preotul şi-a schimbat pe banii ăştia Loganul cu o Skoda Octavia şi i-a dat lui Adomniţei doar 50 de voturi”, a mai declarat Ion Sinescu.
Astfel de acuzaţii la adresa deputatului liberal vin şi din partea unor membri marcanţi ai PD-L Iaşi, printre care Constantin Şerban sau Narciza Nedelcu. „La Podul Iloaiei, consilierul judeţean PSD, Vasile Cîtea şi senatorul PSD, Sorin Lazăr, au dat la ţigani dero şi săpun înainte de votare. În localitatea Lungani, comună predominant dependentă de ajutoarele sociale, deputatul liberal Cristian Adomniţei a oferit înainte de alegerile prezidenţiale tot felul de cadouri electorale. În comuna Mădîrjac, una dintre membrele noastre de la o secţie de votare nu a putut ieşi din comună decît după intervenţia poliţiei de acolo care a scos-o din sat după ce au încolţit-o simpatizanţii PSD”, a declarat consilierul judeţean Narcisa Nedelcu, responsabil PD-L pe zona Tîrgu Frumos. În acelaşi ton cu colega sa, secretarul general al PD-L Iaşi, Constantin Şerban, a pulsat spunînd că „Adomniţei şi Luminiţa Iordache au dat cîte 50 de lei pe vot”.

Ţiganii din Lungani, campioni la spirit civic

De cealaltă parte, liderii PSD din zonă infirmă frauda sugerată de reprezentanţii democrat liberali din comuna Lungani şi pun rezultatul obţinut pe seama faptului că toţi membrii comunităţii rrome din localitate au sosit acasă masiv de prin locurile unde au plecat să cîştige un ban, numai pentru a-şi exprima oprţiunea politică. „Nu am fost în localitate la alegeri deci nu ştiu ce s-a întîmplat. Oricum, primarul şi PSD a luat oricînd în comună peste 70 la sută. Dacă s-a obţinut un astfel de procent se datorează faptului că în ziua alegerilor, toţi ţiganii vin acasă de pe unde sînt prin ţară ca să voteze. Dacă la noi în comună ar fi fost incidente acestea s-ar fi sesizat”, a declarat viceprimarul PSD, Constantin Ignat. Alţi pesedişti din comună l-au învinuit chiar pe Ion Sinescu de faptul că acesta ar fi împărţit înainte de alegeri borcane cu murături şi conserve. Toate aceste aspecte evidenţiate de cele două părţi nu au avut deocamdată nici o finalitate. Singurul care a întreprins o acţiune de clarificare a acestor fapte este Ion Sinescu, care a făcut o plîngere la Parchet. Părăsim acest cuib al sărăciei cu gîndul că nimic nu va reuşi să clintească tradiţia de combativitate a locului. Strecurîndu-ne printre bordeiele sărăcăcioase de lut spre firul de şosea care duce spre Iaşi, ne urmăresc încă cuvintele lui Tănase Chiuariu, un bătrîn de 78 de ani din satul Crucea „Nu vreau decît ca atunci cînd trec ţiganii pe drum să nu mă înjure. În fiecare zi se întîmplă asta. Dacă aş fi tînăr aş da cu cenuşă, să ardă tăt din satu, sat cum nu se poate mai sărac, şi să mă duc în lume. Dacă eşti harnic şi cinstit trăieşti oriunde te-ai duce"

Un produs Blogger.